Oradea: 5 lucruri de facur

Oradea: 5 lucruri pe care le poti face in 2 zile

Dar bună ziua tuturor!

După cum urmează să aflați pe parcursul călătoriei noastre comune pe această pagină, numele meu este Cristiana Apreutese, moldoveancă de lângă Panciu (da,  de acolo de la vinul ăla bun de altă dată), cu viză de studenție în Brașov, care pare că se va transforma într-o mutare pe perioadă nedeterminată, la fel cum este deja și contractul meu de muncă în învățământ. Da, sunt profă și predau Alimentație Publică.

Am fost crescută cu călătoria, practic ai mei m-au scos cu cortul de la 6 luni și au încercat să îmi arate cât mai multe raportat la posibilitățile lor. Astfel, pot spune că am bătut Moldova în lung și în lat, de Bucovina nu mai spun, le știu aproape că propria-mi palmă. Cu toate astea, abia recent am ajuns la Oradea. Da, vestul țării nu prea l-am bătut, dar este timp de toate.

Acum totuși, că am stabilit din ce perspectivă privesc eu lucrurile, haideți să ne afundăm mai mult în subiectul nostru de astăzi: 5 lucruri pe care le poți face în Oradea în 2 zile.

De ce în 2 zile? Sincer, în primul rând pentru că acesta este timpul petrecut de mine și prietenul meu în Oradea. În al doilea rând pentru că această pagină are scopul de a promova turismul național și fiind și eu co-național cu voi, știu cât de greu poate fi să îți planifici o vacanță pe o perioadă mai mare de timp, care să fie și budget-friendly, și family friendly sau couple friendly ori orientată către single travel. Mai adăugăm poate și elemente precum locuri super instagramabile, mâncare bună, pline de spiritualitate sau din contra fără și tot așa, până ajungem să rămânem blocați pe canapea, like-uind fotografii din călătoriile altora. Așa că 2 zile pentru că suntem români și asta ne ocupă tot timpul.

Primul lucru pe care îl poți face în Oradea este să vizitezi Centrul Vechi. Și nu, nu mă refer doar la zona primăriei, treceți podul peste Criș și avântați-va pe Republicii și străduțele din jur și admirați arhitectura. Clădirile pline de detalii și culoare sunt, în opinia mea, motivul pentru care trebuie să vizitați orașul.

arhitectura oradea

arhitectura oradea

arhitectura oradea

arhitectura oradea

arhitectura oradea

arhitectura oradea

arhitectura oradea

arhitectura oradea

arhitectura oradea

arhitectura oradea

Bine, asta și Crișul care trece prin mijlocul lui, lucru care mă face să trec la punctul 2: O plimbare pe malul Crișului. Fie pe stânga, fie pe dreapta, mai natural sau mai artizanal, o plimbare poate fi exact ceea ce poate cuceri sufletul. Mie personal, mi-a oferit o perspectivă boemă, de parcă aș fi în secolul trecut, viață era simplă și nu eram într-o continuă fugă.

cris oradea

cris oradea

cris oradea

cris oradea

cris oradea

Al treilea și un must have, mai ales pentru gurmanzi, pofticioși și curioși, ar fi să va bucurați de momente dulci la patiseria CroissArt. La prima vedere, locația ascunsă între casele urbane, nu lasă loc de impresii extraordinare. Este o locație simplă, frumoasă, minimalistă aș putea spune, dar nu sunt o expertă în design arhitectural. Cu toate astea, o dată ce ați trecut de jardinierele cu mușcate roșîi, și ajungeți în față vitrinei… ei atunci se schimbă povestea. Sortimentuleste unul deosebit, pornind de la croissante simpe și alte minunății umplute, coockies și până la partea de cofetărie. Macaroonsurile care fură privirea oricui, se bat cot la cot cu tartele cu fructe, pavlova, eclere, dar și prăjituri mai clasice. Evident, din vitrină nu lipsesc torturile, și la fel de evident, au laboratorul la locație.

croissart oradea

Trecând mai departe la lucruri mai fun, al patrulea lucru de făcut în Oradea ar fi să vizitați Zoo. Știu, subiectul este oarecum sensibil pentru unii, chiar și pentru mine, cu toate astea, consider că animalele de la grădina Zoo din Oradea chiar beneficiau de condițîi bune, erau îngrijite, hrănite. Da, poate pentru anumite specii nu este ideal, dar pentru altele, în pericol de dispartie, cu habitate periclitate, consider că este ideală protejarea lor, chiar și în acest mod. Este relativ accesibilă, există reduceri pentru elevi, pensionari și grupuri. Pentru studenți nu există, iar biletul este 20 lei. Specii multe, locale, naționale dar și din afară zonei noastre, iar aici mă refer de la găini și capre (foarte sociabile), la mâța sălbatică (care e mâță și evident are personalitate și nu a vrut să ne vedem la față, somn continuu), până la pisici mari, animale arctice (lupi și tigru siberian) dar și canguri sau maimuțe ori suricate.

zoo oradea

zoo oradea

zoo oradea

zoo oradea

zoo oradea

zoo oradea

zoo oradea

zoo oradea

Ultimul, dar nu cel din urmă lucru ar fi o cină în centrul vechi, în zona primăriei. Oradea este un oraș viu, este un oraș activ. Nu mă pot pronunța să spun dacă este tânăr ori cu posibilitate de dezvoltare, dar e viu și energic. O cină pe orice terasă, observând zumzetul continuu al vieții care se perindă, fie pietonal, fie cu diferite autovehicule, trotinete, biciclete sau alte jucarioare, sporește în mod clar farmecul orașului.

centru oradea

centru oradea

centru oradea

centru oradea

centru oradea

Cam astea sunt lucrurile pe care le-am făcut noi în două zile de relax, fără program de somn, de masă ori alte responsabilități și preocupări. Evident, există multe alte oportunități în funcție de preferințe: de văzut cetatea Oradea, o zi la parcul acvatic, o plimbare în istorie prin muzee, escapadă la Lacul cu nuferi de la Băile Felix, și lista poate continuă.

oradea

oradea

Cetatea am văzut-o și noi, dar cumva sunt contrariată încă, și până se sedimenteaza și procesează informația, consider că este mai bine să rămână doar la stadiul de menționare. Probabil o să apară în următoarele zile, în articolul Why you should visit Oradea and why you shouldn’t, pe blogul personal. (Da, e în engleză, dar există buton de translate astfel încât toți să ne putem bucură de conținut)

cetatea oradea

cetatea oradea

cetatea oradea

cetatea oradea

Oricum, dacă nu ați vizitat orașul, sper să îi oferiți oportunitatea să va surprindă, iar cei ce l-ați vizitat deja, oportunitatea de a va revedea.

Vă aștept în secțiunea de comentarii cu opinii și păreri!

Până dată viitoare, să aveți #adreamerlife,

Cristiana

2 thoughts on “Oradea: 5 lucruri pe care le poti face in 2 zile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *