Hai la Barcani!
Vesnicia s-a născut la țară, sau așa cum a spus Blaga, la sat cred că este o descriere perfectă pentru Barcani, o localitate din inima Transilvaniei. Deși timpul nu a stat în loc, iar amprenta modernismului și influențelor urbane își face resimțită prezența, într-o manieră prolifică, această așezare rurală din județul Covasna pare că îmbină tradiționalul și actualul într-o manieră care să-i ofere autenticitatea vieții de altădată cu confortul prezentului de care ne bucurăm cu toții.
Întinsă pe aproape 58 km pătrați, pe dealuri, la marginea pădurilor și lângă renumitul punct 0 al frigului, Intorsura Buzaului, cu o istorie interesantă în spate și situri arheologice, această stațiune turistică se dezvoltă pe zi ce trece într-un adevărat punct turistic al țării.
Cel mai impresionant? O face sustenabil!
Odată cu obținerea titlului de Stațiune Turistică de interes local, turismul a început să crească, dar nu prin înmulțirea vilelor kitsch, a hotelurilor și a altor cine știe ce minunății, ci prin dezvoltarea a ceea ce aveau deja: natura!
Barcani Bike race: sau cum să le arăți oamenilor ce nu știau că trebuie să vadă.
După cum ziceam, ceva ce au din plin barcanenii sunt peisajele și o modalitate inedită de a le promova, pe lângă fotografii locali (unul dintre ei fiind Horia Neagoe, care este „vinovat” de majoritatea minunățiilor acestora de fotografii), a fost utilizarea unui alt lucru pe care îl au din plin: bicicliștii. Da, în Barcani, încă se folosesc bicicletele ca mijloc de transport într-o mare măsură, nu doar mașinile. Și nu pentru că nu ar fi, dar este eco și uneori mai rapid. Nu că ar fi un trafic ridicat în Barcani, dar până scoți mașina din garaj, deschizi poarta, închizi poarta, că doar na, lumea este bine educată și nu-și lasă mașinile în fața porții toată ziua, e mai simplu să iei direct bicicleta!
Așa că au luat aceste două lucruri minunate și au creat evenimente de ciclism, în primul rând pentru localnici, dar foarte repede s-a dus vorba printre pasionați, evenimentul fiind un succes național, promovat chiar și de Lucian Mândruță și cei de la Visit Covasna!
Traseul pornește de la Piața Agricolă Barcani și este suficient de extins ca să prezinte participanților, indiferent de sex sau vârstă, niște imagini pitorești dar spectaculoase: fie către Ciucas, fie către munții Intorsura Buzaului, fie cu toată valea, fie cu terenurile agricole divers colorate, fie cu așezările gospodărești, cu ferme, uneori chiar și cu căprioare sau urși!
Piața Agricolă Barcani: sau cum să încurajezi resuscitarea meșteșugurilor
Eh, cu meșteșugurile e o altă poveste, despre care eu am o părere aparte, dar este discuție pentru alte locuri și teme. În Barcani totuși, cu mare plăcere am aflat că încă mai sunt meșteșugari: croitor, fierar, tâmplar și potcovar, probabil și alții care fac în intimitatea caselor! Cea mai bună parte? Sunt și tineri printre ei, iar Piața Agricolă Barcani este un punct de desfacere destul de bun pentru ei, întrucât atât turiștii care sunt în zonă în duminicile cu piață, dar și cei din împrejurimi vin la acest mic târgușor. Poate că are legătură cu raritatea acestuia (Teoria ofertei limitate), poate că are legătură cu produsele din piață, sau cu oamenii, cu atmosfera, ori cu toate la un loc, dar Piața Agricolă din Barcani chiar merge! Tot în piață sunt încurajați să vină și micii producători locali!
Producători locali: sau cum să te asiguri că localnicii se dezvoltă singuri
Deși zona încă nu este propice dezvoltării agriculturii vaste, micile livezi, fânețele și terenurile arabile sunt exploatate la maximum! La fel și copacii înfloriți, dacă știți ce vreau să spun… . De la sucuri naturale, la produse lactate direct de la micii producători, sau de la cei mai mari precum fabrica Milkom, la miere de albine, ouă sau carne și produse din carne, baloți de fân și cereale pentru animale, toate sunt bine-venite în piață! Și e un win-win pentru toți! Produsele sunt cât mai naturale, producătorii câștigă și îi trage inima să facă cât mai mult, administrația câștigă și o trage inima să facă mai bine, turiștii au parte de experiențe autentice și cât mai naturale și au de câștigat la randul lor!
Viata agricola si zootenhica din Barcani – Horia Neagoe
Spații de cazare gestionate de administrație: sau cum să te asiguri că vin turiști!
Nu poți să faci turism a-la-long fără spații de cazare! Da, unii pot veni cu cortul, cu rulota, se pot caza la localnicii cu puncte gastro-locale și câștigă mai bine sătenii, dar pe termen lung nu este viabil! Și dacă tot ai teren și spații de cazare pentru protocol, de ce să nu te extinzi și să le oferi turiștilor la închiriat. Și nu numai turiștilor, ci și sătenilor care mai au majorate, botezuri sau petreceri mici.
La marginea pădurii, două cabane se întind și oferă celor ce doresc să le închirieze priveliști peste sat, peste dealuri și la pădure sau munte. Cu sală de mese, terasă, parcare și chiar ciubăr, nu sunt hoteluri de 5 stele all-inclusive (cum am spus la început, fără kitsch), dar sunt exact ce este necesar pentru o experiență autentică la sat, în natură.
Hai la Barcani: sau cum să îi convingi pe tineri să nu plece!
Un lucru foarte fain la Barcani este că s-a investit și în cei mai mici și tineri. Odată pentru cei dornici de adrenalină prin aplicarea principiului de la bike race pentru Enduro motorbike, prin organizarea de tabere sau competiții sportive, amenajând chiar un super teren de fotbal pentru antrenamente și meciuri! Nu numai că oferă tinerilor de toate vârstele și hobby-urile ceva de făcut la ei acasă, dar îi și încurajează să-și cheme prietenii pe terenul lor “de joacă”.
Micile afaceri: sau cum fiecare e bun la ceva în viața asta.
Fie că sunt fotografi-videografi, fie că sunt patiseri-cofetari, fie că sunt bucătari, fie că sunt agricultori, fie că sunt în domeniul medical, fie că sunt ingineri, fie că sunt șoferi, fie că prelucrează lemn, sau alte materiale, toți au loc în Barcani. Există mici afaceri și experți în aceste domenii care cresc pe zi ce trece, și se dezvoltă și dau înapoi comunității! Dacă ești turist în Barcani găsești atât puncte gastro-locale să nu-ți faci probleme de gătit ce iei de la piața agricolă, găsești apicultori, găsești service auto, găsești pe cineva să-ți facă o ședință foto, sau să te ajute să organizezi o mică petrecere. Găsești oameni muncind pe câmp, găsești ciobani cu oile sau vacari cu ciurdele pe dealuri! Găsești ceva oriunde te-ai uita!
Folosindu-se de tot ce are la maximum, și oferind tuturor câte ceva, Barcani este stațiunea care promite! E neaglomerată, e sustenabilă, e plină de aer curat și de multe experiențe “bio”. Așa că în cazul în care sunteți în căutare de experiențe aparte, încercați această destinație la aproximativ o oră de Brașov, nici măcar 2 ore de Buzău, iar de București 3 ore.
Găsiți aici site-ul oficial al comunei Barcani, Instagramul lor și blogul meu! Săptămâna ușoară să aveți și #adreamerlife!