Drumeție în zona Prăpăstiile Zărneștilor
Drumeție în zona Prăpăstille Zărneștilor
Prăpăstiile Zărneștilor este un canion îngust ideal pentru o drumeție în natură, care se află în Parcul Național Piatra Craiului, la 35 de km de Brașov. Accesul în zonă se poate face din localitățile Zărnești sau Peștera. Defileul are o lungime de 6 km. La baza versanților împăduriți curge Râul Mare.
Râul Mare
Traseul propiu-zis începe de la Fântâna lui Botorg (zonă adecvată pentru a vă putea parca mașina) până La Table. Însă dacă se merge pe traseul spre Refugiul Grind se poate vizita și Vârful La Om cunoscut sub denumirea de Piscul Baciului, având 2.238 m înălțime. În apropierea canionului se află și Cabana Curmătura, aceasta fiind baza de plecare în traseele din Masivul Piatra Craiului. Traseu adecvat pentru o altă drumeție.
Pe parcursul traselui vă puteți bucura pe lângă zgomotul produs de Râul Mare cât și de ciripitul păsărelelor care vă induc o stare de relaxare, liniște și totdată vă deconectează de la grijile cotidiene. În zonă trăiește Ciocănitoarea cu trei degete, Ciocănitoarea pestriță mare, Șopârla de munte, gușter, Broasca roșie de munte, Buhaiul de baltă cu burta galbenă, Tritonul cu creastă, capra neagră (de vară și iarnă), urs, râs, lup, cerb comun și multe specii de lilieci.
Pădurea este formată cu precădere din arbori de fag, paltin, scoruș, brad, anin alb, larice, molid, pin și arbuști de jneapăn cu smirdar. De-a lungul traseului cresc numeroase specii de plante, comune sau rare, cum ar fi: Garofița Pietrei Craiului, Floarea paștelui, Brebenelul, Crucea voinicului, Mâna Maicii Domnului, Crinul de pădure, Barba ungurului, Cimbrișor, Omag, Linarița alpină, Mac galben, Clopoței, și multe altele.
Anin alb Clopoței
Floare de nu-mă-uita
Totodată, atracțiile canionului sunt peșterile (Peștera Mare din Prăpăstii, Peștera Mică din Prăpăstii) și câteva izbucuri (Fântânile Domnilor).
Peșteriile de pe traseu
Mă numesc Dénes Bernadett Éva și aici începe aventura cu cei din echipa Călător în Țara Mea. Pornim la drum o mână de oameni iubitori de natură, de aventură, călătorii și drumeții prin țara noastră frumoasă numită România, cu dorința de a împărtășii cu tine, cititorule locurile minunate vizitate. Sperăm să te inspirăm cu experiențele și cu vreo drumeție dea noastră.
Drumeție în zona Prăpăstiile Zărneștilor
Drumul de la ieșirea din Zărnești până la Fântâna lui Botorog este pietruită. Odată ce ai ajuns în dreptul fântânii trebuie să îți cauți un loc de parcare (dacă ai ales să vi cu ea) dacă nu, mergi mai departe pe jos. Trebuie să urmezi traseul marcat cu bandă albastră pentru a ajunge în zona numită între Prăpăstii.
De la Fântâna Lui Botorg urmând traseul marcat cu bandă galbenă te poți bucura de o drumeție până la Cabana Curmătura.
Urmând traseul cu bandă albastră pe drumul forestier ajungi în zona propiu –zisă dintre Prăpăstii, unde ești întâmpinat de pereți mari de stâncă de granit, care au o înălțime ce variază între 100 și 200 m. La baza stâncilor curge Râul Mare.
Drumul Forestier
Prăpăstiile Zărneștilor
Prăpăstiile Zărneștilor
Razele soarelui pătrund mai greu între chei datorită înălțimii stâncilor. Din acest motiv și în timpul verii dacă decizi să faci o drumeție în zonă nu uita să îți pui în rucsac un hanorac sau o geacă.
Dacă ajungi în zonă după amiaza, datorită râului care trece la baza cheilor se produc curenți de aer puternici care induc senzația de răcoare. Din acest motiv, te sfătuiesc să ai în rucsac și o căciulă.
Durata traseului pentru zona Prăpăstiile Zărneștilor este de aproximativ 40-50 de minute și trebuie urmat marcajul cu bandă albastră vopsită pe copaci și stânci.
Această zonă este preferată în special de iubitorii de alpinism și escaladă având în vedere traseele amenajate pe pereții defileului, denumite: Fly, Ecou, Afumatura, Muchie, Marinelor, Gurita, Vrajitoarea din Prapastii, etc. sunt câteva trasee de cățărare la punctul “La Refugiu”. Cel mai lung traseu amenajat în canion are 115 metri.
Traseu de cățărări
Punctul “La Refugiu”
Într-un weekend în care vrei să faci un detox digital pentru a reduce stresul, pentru a trăi în prezent și pentru a fi recunoscător pentru ceea ce ai, te sfătuiesc să vi în această zonă pentru că după Fântâna lui Botorog nu este semnal la telefon. În acest sens te sfătuiesc să comunici familiei sau prietenilor intenția ta de a face o drumeție în această zonă.
În zona Prăpăstiile Zărneștilor te poți bucura de multe peisaje naturale, pline de culoare, de trasee de cățărat și de versanții stâncoși, care te vor captiva.
Era să uit….înainte de Fântâna lui Botorog este o zonă de campare unde iubitorii de natură își pot ancora corturile pentru a petrece o noapte sub cerul înstelat.
Dacă alegi să faci o drumeție în zonă te sfătuiesc să pornești la drum dimineața devreme pentru a avea timpul necesar parcurgerii întregului traseu al canionul.
Călător în Țara Mea pornește la drum, sperăm sa fiți alături de noi și cine știe, poate să vă alăturați nouă în călătoria nostră pe plaiurile mioritice, unde veți descoperii locații de care nu ați mai auzit până acum, destinații superbe din Romania, care vă vor face să fiți mândrii de țara nostră!
Ne puteți găsii și pe pagina de Instagram romania_ig, pe pagina de TikTok romania.ig și pe canalul Youtube RomaniaIG.