Cheile Gradistei: Paradisul iubitorilor de munte

Cheile Gradistei: O destinatie turistica de exceptie in inima muntilor

Cheile Gradistei sunt o destinatie turistica de exceptie, situata in judetul Brasov, la poalele Muntilor Piatra Craiului. Acest loc ofera o varietate de atractii naturale si culturale, care il fac o alegere excelenta pentru o vacanta de neuitat.

 

Istorie

 

Cheile Gradistei au o istorie bogata, care dateaza din epoca preistorica. In acest loc au fost descoperite urme ale unor asezari umane din epoca neolitica, precum si urme ale unor mine de aur si argint.

In Evul Mediu, Cheile Gradistei au fost un important punct strategic. In secolul al XIV-lea, aici a fost construita Cetatea Gradistea, care avea rolul de a proteja zona de atacurile inamicilor.

In perioada comunista, locatia a fost transformata intr-o destinatie turistica populara. In acest timp, au fost construite numeroase pensiuni si hoteluri, precum si o serie de trasee turistice.

Atractii naturale

 

Cheile Gradistei: O varietate de atractii si activitati pentru toate gusturile

 

Cheile Gradistei sunt formate de raul Gradistea, care a sculptat in timp un canion spectaculos, cu o lungime de aproximativ 10 kilometri. Peretii canionului sunt inalti de pana la 300 de metri si sunt acoperiti de o vegetatie bogata, care ofera un peisaj de o frumusete rara.

In interiorul cheilor se afla o serie de cascade, izvoare si pesteri, care adauga si mai mult farmec acestui loc. Printre cele mai cunoscute atractii naturale din Cheile Gradistei se numara:

 • Cascada Gradistea, cu o inaltime de aproximativ 20 de metri, este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania.
 • Pesterea Liliecilor, o pestera cu o lungime de aproximativ 200 de metri, este un loc ideal pentru o plimbare in aer liber.
 • Izvorul Sfant, un izvor cu apa limpede si rece, care se spune ca are proprietati curative.

 

Activitati la Cheile Gradistei

 

Cheile Gradistei ofera o varietate de activitati pentru toate gusturile. Iubitorii de natura pot face drumetii, ciclism montan sau alpinism. Pentru cei care cauta adrenalina, exista si o serie de activitati extreme, cum ar fi tiroliana sau canioning-ul.

In plus, in Cheile Gradistei se organizeaza o serie de evenimente si festivaluri, care atrag turisti din intreaga lume. Printre cele mai populare evenimente se numara:

 • Campionatul European de Ciclism, care se desfasoara in fiecare an in luna mai.
 • Festivalul de Turism Montan, care are loc in fiecare an in luna iulie.
 • Festivalul de Film de Munte, care are loc in fiecare an in luna august.

 

Cazare

 

In Cheile Gradistei exista o gama variata de optiuni de cazare, de la hoteluri si pensiuni la cabane si campinguri. Pentru a gasi cea mai buna oferta, este recomandat sa rezervati in avans, mai ales daca intentionati sa vizitati zona in sezonul de varf.

 

Ghid pentru vizitarea Cheilor Gradistei

 

Cum sa ajungeti

Cheile Gradistei se afla la aproximativ 60 de kilometri de Brasov. Puteti ajunge cu masina, cu autobuzul sau cu trenul.

Drumetia

Drumetia este cea mai populara activitate in Cheile Gradistei. Exista o serie de trasee turistice, care ofera privelisti spectaculoase asupra canionului.

Ciclismul montan

Ciclismul montan este o alta activitate populara in Cheile Gradistei. Exista o serie de trasee de ciclism, care sunt potrivite pentru toate nivelurile de experienta.

Alpinismul

Alpinismul este o activitate mai dificila, care necesita experienta si echipament special. In Cheile Gradistei exista o serie de trasee de alpinism.

Activitati extreme

Pentru cei care cauta adrenalina, exista si o serie de activitati extreme in Cheile Gradistei, cum ar fi:

 • Tiroliana este o activitate care consta in a traversa un canion pe o sfoara suspendata. Aici  exista o tiroliana cu o lungime de aproximativ 100 de metri.

 • Canioning-ul este o activitate care consta in a cobori un canion pe jos, folosind o serie de tehnici specifice. Exista o serie de trasee de canioning, care sunt potrivite pentru toate nivelurile de experienta.

 • Plimbarea cu barca este o activitate relaxanta, care ofera o perspectiva diferita asupra cheilor. Aici exista o serie de companii care ofera plimbari cu barca.

 • Evenimente si festivaluri

  In Cheile Gradistei se organizeaza o serie de evenimente si festivaluri, care atrag turisti din intreaga lume. Printre cele mai populare evenimente se numara:

  • Campionatul European de Ciclism, care se desfasoara in fiecare an in luna mai.
  • Festivalul de Turism Montan, care are loc in fiecare an in luna iulie.
  • Festivalul de Film de Munte, care are loc in fiecare an in luna august.

 

Sfaturi pentru vizitarea Cheilor Gradistei

 

 • Cea mai buna perioada pentru a vizita aceasta locatie este vara, cand vremea este mai placuta.
 • Daca intentionati sa faceti drumetii sau ciclism montan, este important sa va echipati corespunzator.
 • In Cheile Gradistei exista o serie de trasee care sunt potrivite pentru toate nivelurile de experienta.
 • Daca sunteti in cautarea unei experiente mai relaxante, puteti opta pentru o plimbare cu barca sau o vizita la unul dintre evenimentele sau festivalurile care se organizeaza in zona.

Multumim pentru fotografii : Lavinia Albu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *