La pas prin Munții Ciucaș
Salut 😊
Azi este o zi perfectă pentru o drumeție în aer liber, vreme frumoasă și peisaj de basm: Munții Ciucaș – Cel mai înalt pisc este Vârful Ciucaș, având 1.954 m. Sâmbătă seara m-am decis să plec duminică dimineață, cu câțiva amici, la o drumeție de o zi, până în Vârful Ciucaș, pe traseul Bratocea pe aliniamentul SV-NE. Recunosc faptul că nu cunoșteam detaliile acestui traseu, dar am mers pe încredere și am zis să încerc să fac și eu, că nu pare atât de dificil. Zis și făcut.
Ne-au urcat în mașină, iar duminică dimineață la 7.30 am plecat din București, spre Munții Ciucaș. Am luat-o pe drumul de Cheia, Cabana Muntele Roșu și am lăsat mașina între județele Prahova-Brașov, fiind punctul de plecare pe munte. Pe panoul respectiv indica un drum de 4h, dar spre surprinderea mea, am făcut 2h45 minute până în vârful Ciucaș, la 1954m altitudine.
Traseul a fost unul plăcut, nu este dificil, dar nici foarte ușor. Eu l-am încadrat în categoria ușor spre mediu, deoarece s-a mers mult timp pe o potecă, fiind drum drept, și au fost doar două porțiuni în care am depus puțin mai mult efort, însă nu a fost complicat deloc, mai ales că am avut parte de vreme superbă, soare, 15 grade.
Exact cum am spus, am urcat, am râs, am povestit, am glumit, am cunoscut oameni noi, iar pe parcursul traseului am întâlnit și copilași de 4-5 anișori, oameni în vârstă, cupluri cu cățeluși, motiv pentru care spun că nu este un traseu dificil. Eu aveam o problemă la genunchiul stâng, fiind accidentată și eram convinsă că o să am dureri după parcurgerea acestui traseu, dar spre bucuria și surprinderea mea, nu am avut deloc dureri.
De recomandat să nu ai un ghiozdan foarte voluminos în spate, ci să ai ceva micuț, ușor și să nu fie încărcat cu multe prostii. Să ai haine de schimb, mâncare și apă.
Masivul Ciucaș este o unitate de relief din cadrul Carpaților de Curbură, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Este situat la est de cursurile superioare ale râurilor Teleajen și Tărlung.
Se învecinează cu Munții Tătaru și Munții Siriu la sud-est și est, Depresiunea Întorsurii, Munții Întorsurii la nord și Munții Grohotiș la vest.
Revenind la peisaj, pot spune că cel mai spectaculos moment a fost acela când am ajuns la o porțiune de zăpadă, unde în față se zăreau munții Ciucaș sub un albastru senin, iar în spatele acelui mic covor de zăpadă erau minunatele flori mov de primăvară, Brândușele sălbatice de munte.
Am văzut multe pajiști cu aceste flori superbe mov. Ele apar când covorul zăpezii se topește și orice drumeț se poate bucura de peisajul brândușelor de primăvară – așa numitele și regina pajiștii alpine.
Ajunși sus, în vârful Ciucaș la o altitudine de 1954m, am reușit să ne bucurăm de spectacolul naturii și de un peisaj deosebit de frumos. Nu am regretat alegerea făcută și m-am bucurat enorm să văd cât de frumos este totul. În față munți, în spate munți, în stânga munți, în dreapta munți. Efectiv eram înconjurată de munți. M-am bucurat enorm de mult de acel peisaj mirific.
După ce am făcut câteva poze, am mâncat un fruct și am luat câteva guri de am. Astfel, ne-am decis să ne întoarcem la mașină, iar drumul de coborâre a durat 2h. Astfel, în total am parcurs 5h (urcare – coborâre), plus micile pauze, un total de 6h.
Acest traseu este accesibil și poate fi parcurs de orice drumeț pasionat de sport, călătorii, munte, liniște, natură, peisaje, care dorește să admire plaiurile românești, să facă mișcare în aer liber și să se bucure de liniștea din vârful munților. Drumeție plăcută! 😊
Calator in Tara Mea porneste la drum, speram sa fiti alaturi de noi si cine stie poate sa va alturati noua in calatoria nostra pe plaiurile mioritice, unde veti descoperii locatii de care nu ati mai auzit pana acum, locatii superbe din Romania, care va vor face sa fiti mandrii de tara nostra!
Ne puteti gasii si pe pagina de Instagram romania_ig, pe pagina de TikTok romania.ig si pe pagina de instagram mariiaao5.d
Autor: Petcu Diana Maria