Despre Bucium si Muntii Apuseni
Munții Apuseni sunt plini de frumuseți naturale și antropice mai putin cunoscute calatorilor din alte tari dar si celor din Romania. Tara Motilor, o particica mandra si plina de traditii din Apuseni, este invaluita in istorie si contine locatii mai putin vizitate dar si peisaje care iti taie respiratia.
Bucium
O astfel de gema rara este si comuna Bucium (vecina cu mult mai cunoscuta Rosia Montana) si amplasata la doar cateva minute de orașul Abrud pe drumul ce va fi in viitor Transalpina de Apuseni, actualul DJ107I (sosea ce va lega Abrudul de Aiud prin Muntii Trascaului).
Buciumanii au fost mineri din tata in fiu inca din vremurile de demult, fapt ce le-a oferit un statut ceva mai bun decat celor care traiau doar din agricultura de munte.
In urma nationalizarii survenita la inceputurile regimului comunist, s-a interzis mineritul privat, iar buciumanilor li s-a confiscat aurul si minereul ramas. Astfel, o buna bucata de vreme au ramas fara locuri de munca.
Mineritul s-a reluat in anii ’60-’70 si s-a inchis din nou dupa revolutia din ’89.
Frumuseti naturale si legendele lor
Poiana cu narcise de la Negrileasa, situata in partea de sud-est a comunei, este o rezervatie naturala din categoria botanica importanta prin prezenta narciselor (Narcisus stelaris) in luna mai. In prezent este pusa sub ocrotirea legii intrucit serbarile campenesti organizate anual in perioada lor de inflorire au condus la degradarea frumoasei poieni.
In vremuri îndepartate, o pasare maiastra care zbura doar o data pe an in pentru a vesti sarbatorile de cantec si joc ale anului, s-a oprit în Poiana Negrilesei spre odihna, cam pe cand se ingana ziua cu noaptea.
Ciobanii locului pregateau cina in jurul focului de cetina, iar unul dintre ei vazu pasărea si isi chema fartatii prin sunet de tulnic ca sa o prinda, pentru a-si impodobi palariile cu penele ei.
Pasarea, franta de osteneala, le grai pastorilor cu grai omenesc intelept:
„Daca ma veti cruta, voi umple aceste poieni cu penele mele si an de an ele vor rasari mai frumoase si mai multe pentru voi, astfel copiii, nepotii si stranepotii vostri vor avea, cat vor fi acesti munti, podoaba penelor mele”.
Auzind cu mare mirare aceste vorbe, ciobanii au lasat pasarea in viata. Aceasta si-a luat zborul si nu s-a mai oprit decat pe Muntele Gaina, dar nu a uitat sa isi scuture penele fermecate. Astfel, de atunci si pana acum, in aceste poieni din Negrileasa, frumoasele narcise cresc an de an, ca sa vesteasca venirea verii.
Peisajul natural al comunei Bucium este dominat de prezenta padurilor si pasunilor dar si a unor forme de relief vulcanic.
„Detunatele” reprezinta una dintre cele mai importante atractii turistice din regiune. Cele doua varfuri montane sunt situate la un kilometru si jumatate distanta una de cealalta. Detunata Goala, slab acoperita de vegetație și Detunata Flocoasa, cu multa vegetate, au forma de cocoase si sunt situate la doar cativa kilometri de centrul comunei Bucium.
Detunatele sunt niște coloane de bazalt, de o regularitate uimitoare, asemănătoare cu niste orgi uriase din teava naturala. Termenul provine de la numele grupului de roci compuse din coloane de bazalt, neacoperite cu vegetatie și amestecate cu șapă naturală, de la căderea solidă a stâncii fiind provocat un zgomot asemanator tunetului.
Un hint pentru călătorii pasionați: acestea sunt asemănătoare celor din Reynisfjara (Islanda), Fingal’s Cave (Scoția) sau Giant Causeway (Irlanda de Nord).
Detunata Goala este o rezervatie naturala, iar masivul din bazalt are versantul vestic acoperit cu padure. Suprafata protejata cuprinde numai peretele vestic alcatuit din coloane de bazalt si trena de coloane prabusite de la baza pe o lungime de aproximativ 600m pe direclie nord-sud si pe o inaltime de 400 m pe directie est-vest, totalizand 24 ha.
La Detunata Flocoasa limitele incadreaza strict baza magurii bazaltice complet impadurite (de unde vine si numele de origine populara) ce culmineaza la 1225 m.
Povestile Detunatelor
Demult, pe timpul zanelor si uriasilor, in aceste locuri isi avea salasul o ceată de uriasi al carei lider era un aprig dusman al zanelor. Fiul capeteniei, un tanar viteaz si chipes, s-a ratacit odata in padurea Buciumanilor si, cum se lasa noaptea, s-a culcat la poalele unui brad. Dupa cateva clipe a văzut în apropiere o luminita și a auzit un dulce grai. Mergand spre acea luminita, a zărit o fata care cânta o doina langa un foc de vreascuri. Era chiar una dintre zanele pe care tatal lui le dusmanea. Zana s-a speriat si a vrut sa o ia la fuga dar feciorul a induplecat-o sa ramana si au stat la povesti toata noaptea. Chipesului tanar i-a picat cu tronc zana si au continuat sa se vada pe ascuns…
Tatal sau, care devenise banuitor, l-a urmarit într-o zi si in locul in care se afla astazi Detunata a strapuns zana cu o lance, dar in aceeasi clipa si inima sa a fost strapunsa de pumnalul fiului sau. Se spune ca pământul s-a deschis, inghitind cele trei trupuri, iar flacarile iesite din adancuri s-au transformat in stane de piatra.
Turism si cladiri istorice buciumane
Dar, daca am trecut in revista frumusetile naturale, ar fi interesant sa ne oprim si asupra celor ridicate de mana omului.
Buciumanii, spre deosebire de alte comune mai cunoscute din Apuseni, au mai putine pensiuni si cabane, aici parca turismul inca nu si-a facut simtita prezenta atat de pregnant ca in alte localitati. Dar, de aici apare si linistea deosebita furnizata de o sedere in aceasta comuna, ca si ospitalitatea motilor.
Totusi, in afara rusticului si a traditiilor pensiunilor, o cazare cu un suflu nou adresat deocamdata doar unei nișe de calatori (cei care doresc sa experimenteze natura dar in conditii de camera hoteliera) este Apuseni Glamping Retreat, nou-deschisa in anul 2022.
Glamping-ul este un tip de camping de lux care include facilități și cazare considerate mult mai confortabile decât campingul tradițional. Acesta vă permite să vă bucurați de libertatea si apropierea de natura pe care o ofera campingul, fara aspectele incomode ale vreunei inundatii in cort sau ale frigului excesiv.
Cele doua corturi ale glampingului sunt de tip dom geodezic si au 20 de metri patrati, sunt dotate cu o terasa privată, pat queen size, baie cu dus și toaletă în interior, încălzire electrică în pardoseală, saltea ortopedică cu pătură electrică, aeroterme electrice, un semineu pe lemne, minibar, filtru de cafea și scaune confortabile.
Privelistea panoramica de pe terasa corturilor este indreptata fix spre cele doua Detunate amintite anterior!
Pentru mai multe detalii puteti intra pe site-ul lor https://www.apuseni-glamping.com/.
Foarte putini oameni stiu ca in aceasta comuna se afla Casa lui Fefeleaga, personajul din opera scriitorului Ion Agârbiceanu. Stranepotul celebrei Fefeleaga traieste si astazi aici si are povesti cat pentru 1001 de nopti! Merita o vizita!
La fel, tot aici gasim Casa cu numarul 22 din Bucium-Şasa, unde a locuit între anii 1906 – 1910 scriitorul Ion Agârbiceanu.
In Bucium-Poieni se gaseste Muzeul Buciumanilor, organizat de Asociatia Baia Domnilor, si in care pot fi gasite elementele traditionale ale portului popular buciuman, obiecte – scule de minerit ca si carti scrise de buciumani despre istoria si traditiile comunei.
O constructie semeata si înconjurata tihnit de un cimitir amplasat superb pe-un deal este Biserica de piatră „Adormirea Maicii Domnului”, de secol XVIII, din Bucium-Izbita, lacas de cult declarat monument istoric.
La final, am putea spune ca peisajele naturale sau constructiile umane prezentate aici sunt de neratat, povestea unei calatorii in Bucium poate fi fascinanta dar si de transmis altor iubitori de frumuseti de pe meleagurile noastre.
One thought on “Despre Bucium si Muntii Apuseni”